σκίουρος αγορα
Το Habibi. Works είναι μία πραγματικά διαφορετική κοινότητα, τα μέλη της οποίας είναι ενεργά και παίρνουν τα ίδια αποφάσεις για το μέλλον τους. Μοιράζονται τις ιδέες τους, αντί να περιμένουν τους άλλους να αποφασίσουν για τη ζωή τους, παίρνουν πρωτοβουλίες και εργάζονται μαζί. Αξιοποιούν τα ταλέντα τους, αποκτούν καινούργιες δεξιότητες, γνωρίζουν νέους ανθρώπους και μοιράζονται την εμπειρία τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να απαλλαγούν από ταμπέλες και να μην τους χαρακτηρίζουν πια «θύματα»». Και όλα αυτά συμβαίνουν με τη στήριξη της μικρής γερμανικής ΜΚΟ «Soup and Socks e. V.»., η οποία ξεκίνησε το εν λόγω project το 2016 στα Ιωάννινα.
προυποθεσεισ εγκυρης καταρτισησ δικαιοπραξιων
καθαρισμα καφετιερας με ξυδι
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της κοινότητας, Miriam Hapig στο CNN Greece, το Habibi. Works είναι ένα makerspace για πρόσφυγες που διαμένουν σε camps αλλά και για μέλη της τοπικής ελληνικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, τους προσφέρει τη δυνατότητα να εργαστούν σε 11 διαφορετικούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται τόσο παραδοσιακές ειδικότητες, όπως η ξυλουργία και η μεταλλουργία, αλλά η τεχνολογία, όπως το 3D printing και η κοπή με λέιζερ.
Η Miriam Hapig ήταν απογοητευμένη από την έλλειψη της αλληλεγγύης και τις καταχρηστικές συνθήκες και διαδικασίες που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες και κάπως έτσι αποφάσισε με μία μικρή ομάδα ανθρώπων στη Γερμανία να δράσει, αντί απλώς «να παρακολουθεί τις εξελίξεις από τον καναπέ της». Με την ομάδα οργάνωσης Soup and Socks e. V, που μόλις είχε ιδρυθεί, ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση και έτσι ήρθαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν μαζί το makerspace, που επιτρέπει στους πρόσφυγες να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Η εν λόγω ομάδα είναι διαφορετική γιατί αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον χώρο ως ισότιμα μέλη, ακούει τις ιδέες τους, αντί να τους υποδεικνύει τι θα κάνουν και τους επιτρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. «Δεν παρέχουμε μία υπηρεσία, αλλά τους ενθαρρύνουμε να αποκτήσουν τις ικανότητες για να κάνουν κάτι οι ίδιοι. Ποτέ δεν λέμε ότι “βοηθάμε” τους ανθρώπους για να μην τους θυματοποιούμε, (λέμε ότι) τους υποστηρίζουμε» αναφέρει η Miriam Hapig.
Πώς μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό «πρόσφυγας»;
«Οι άνθρωποι που αφήνουν τη χώρα τους συχνά στιγματίζονται. Είτε τους αντιμετωπίζουν ως αβοήθητα θύματα, είτε ως απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Το γεγονός ότι είσαι πρόσφυγας δεν σημαίνει ότι είσαι λιγότερο έξυπνος, εργατικός ή στοργικός. Οι άνθρωποι που ήρθαν στην Ευρώπη μπορούν να εμπλουτίσουν τις χώρες μας, αν τους δώσουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους και να ενσωματωθούν. Οι ταμπέλες και οι προκαταλήψεις φεύγουν, όταν οι άνθρωποι συναντώνται και κυρίως όταν εργάζονται και δημιουργούν μαζί: Τότε έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, να μοιραστούν την εμπειρία τους και να αποδείξουν τα ταλέντα τους».
Miriam Hapig
Μία σημαντική διάκριση για το Habibi. Works
Το εν λόγω project μάλιστα, είναι το μοναδικό από την Ελλάδα που κατάφερε να διακριθεί και να κερδίσει στο Facebook Community Leadership, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που επενδύει στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον σχηματισμό και την ενδυνάμωση κοινοτήτων. Πρόκειται για νέο εγχείρημα της δημοφιλούς πλατφόρμας το οποίο παρέχει υποστήριξη, εκπαίδευση και χρηματοδότηση στους συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο που ξεχώρισαν, προκειμένου να τους βοηθήσει να διαχειρίζονται τις κοινότητές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Το Facebook Community Leadership Program ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα “τρέξει” για έναν χρόνο – για αυτό είμαι ακόμα στην αρχή αυτής της εκπαιδευτικής εμπειρίας. Αλλά ακόμη και τώρα, μετά από την πρώτη συνάντηση και την εκπαίδευση στο Facebook Headquarter στο Menlo Park, η εμπειρία του να έρχεσαι σε επαφή και να μαθαίνεις με περισσότερους από 100 community builders από ολόκληρο τον κόσμο μου έχει δώσει μία άλλη αίσθηση για το τι είναι δυνατό να συμβεί, όταν η δουλειά σου έχει αντίκτυπο στην κοινωνία» σχολίασε σχετικά με την εκπαιδευτική εμπειρία που της προσφέρει το πρόγραμμα.
Συζητώντας για την οικονομική στήριξη που θα λάβει η Miriam για να εξελίξει την ιδέα της τον επόμενο χρόνο, τόνισε ότι είναι πολύ χρήσιμη, προκειμένου να βελτιώσει το project της. Ποια είναι, λοιπόν, τα μελλοντικά της σχέδια; Όπως μας είπε, σε έναν ιδανικό κόσμο, το Habibi. Works δεν θα ήταν πια απαραίτητο για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν τώρα. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. «Οι περισσότερες από τις μεγάλες, διεθνείς ΜΚΟ προχώρησαν στην επόμενη “κρίση”.
Εμείς αποφασίσαμε να μείνουμε, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε μήνα. Για αρκετούς από αυτούς, η Ελλάδα θα είναι η νέα χώρα διαμονής τους και θέλουμε να τους στηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε στη διαδικασία της ένταξής τους. Για αυτό κάνουμε μία προσπάθεια να διευρύνουμε το δίκτυο των διεθνών, αλλά και των Ελλήνων ειδικών και υποστηρικτών που συμμετέχουν στο project. Ελπίζουμε, το Facebook Community Leadership Program να πάει το εγχείρημά μας στο επόμενο στάδιο».
μπαλα χριστουγεννιατικη
ηλιακο ρολοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου