Οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφωνούν ευρέως στην εκτίμηση αυτή, καθώς η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που είναι τη μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία, και τον πληθωρισμό που υπολείπεται του στόχου του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.
εσπερινο ναυτικο λυκειο
τεομοτο επικοινωνια
Η Credit Suisse αναμένει π. χ. πως στη σημερινή συνεδρίαση ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει την παράταση κατά εννέα μήνες του QE ως τον Σεπτέμβριο του 2018 μειώνοντας το ποσό των μηνιαίων αγορών με ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Η απλούστερη επιλογή θα ήταν να μειώσει ανά τρίμηνο τις μηνιαίες αγορές των 60 δισ. ευρώ ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο (π. χ. στα 40 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο), αλλά σαφώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλες επιλογές (π. χ. 50-40-30) που θα είχαν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.
DW: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE
Για την ελβετική τράπεζα η ΕΚΤ θα διατηρήσει πάντως κάποια ευελιξία ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει στις εκάστοτε οικονομικές και όχι μόνο εκπλήξεις. Από την άλλη πλευρά αναμένει πως η ευρωτράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και στη συνέχεια κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, μία εκτίμηση πιο επιθετική σε σχέση με την αγορά που βλέπει την πρώτη αύξηση τον Οκτώβριο του 2019.
H ΕΚΤ φέρεται, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ότι στη συνάντηση θα τονίσει την ανάγκη μείωσης της στήριξης της οικονομίας λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, δεσμευόμενη όμως σε μια διευκολυντική πολιτική για αρκετό καιρό. Το κρίσιμο ερώτημα όμως για την αγορά είναι αν θα παραμείνει ανοικτός ο χρόνος λήξης του προγράμματος, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα το περιθώριο να το παρατείνει και πάλι ή να στείλει σαφές μήνυμα για τον τερματισμό του.
Οι σκληροπυρηνικοί της ΕΚΤ θέλουν η ΕΚΤ να περάσει το μήνυμα ότι θα μειώσει και κάποια στιγμή θα τερματίσει τις αγορές του QE, ενώ οι πιο συμβιβαστικοί ζητούν η τράπεζα να διατηρήσει τουλάχιστον τον ίδιο βαθμό ευελιξίας και να παρατείνει τις αγορές σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι προοπτικές. Το ακριβές ποσό των μηνιαίων αγορών είναι ακόμη υπό συζήτηση, με τις απόψεις να κυμαίνονται από 25 δισ. ευρώ έως 40 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για δραστική μείωση από τα σημερινά επίπεδα των 60 δισ. ευρώ. Ορισμένοι «επιθετικοί» ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν εφικτή τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ, ακόμη και από τον Ιανουάριο.
περγκολες τζαμπο
ζωδια μηνα δεκεμβριου 2014
αριστοτελης αριστη πολιτεια
αναπαλαιωση πετρινου σπιτιου τιμες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου